EuroKegel
Bejelentkezés

Roger Conti a biliárdot a sport és a művészet igazi, egyetlen, tiszta ötvözetének tartotta - melyhez azonban ügyesség, mérték, önismeret, erős akarat és mind testi, mind mentális "edzés" szükséges.
Conti eltökélt volt, "A legszebb éveimből húszat áldoztam a biliárdra. Ha újra kellene kezdenem, újra megtenném." - nyilatkozta idősebb korában (kis híján száz évet élt).
"La tête et le bras" (Fej és kar!) - üzeni nekünk. Jó ha megszívleljük!

Az EuroKegel versenyek beindítása a magyarbiliárd nemzetközivé válása tekintetében kiemelt mérföldkő, lépcsőfok. Ugyan is az EuroKegel a magyar 120-as játékhoz igen közeli játék, melyet a bábus biliárd mozgalom dán, német és magyar sportszervezetei közösen alakítottak ki.

Fontos és érdekes hogy a magyarországi bábus biliárd története igen korai időkre nyúlik vissza, a fontosabb mérföldkövek a következők:

  • 1796-ban már létezik német nyelvű szabályleírás a bábus biliárdról. Egy igen hosszú című szabálykönyvben található, melyet a Verlag der Buchhandlung der Erziehungsanstalt (A nevelőintézet könyvkereskedésének kiadóháza) kiadó adott ki 1796 április 6-án Schnepfenthal városában (létezik későbbi kiadás is). E bábus biliárd játék neve: "Kegelbillard oder Piroli". Figyelemreméltó, hogy a "piroli" olasz szó (!!), jelentése pl. csapok (többesszám, nem vízcsap, valamiféle hosszúkás, hengeres, rudacska - többnyire fából) - fontos, hogy a bábus biliárd angol (s nemzetközi) neve jelenleg pin billiard, s a pin jelentése többek között:  cövek, facsap, faszeg, tekebábu. Megjegyzendő, hogy olasz bábus biliárd leírás egy szabálykönyv 1820-as és 1825-ős kiadásában található (2. és 3. kiadás, az elsőt nem találni), a játék neve "Giuoco del casino, ed ometti", az ometti jelentése kb.: kisemberek, babák, bábok.
  • 1812-ben már van magyar nyelvű utalás az úgynevezett "olasz partira" (a Tolna Vármegye 1812-es bérszabályzatában), mely lényegi szabályelemei tekintetében a kezdeti bábus játék anyajátéknak tekinthető. Érdekes, hogy "olaz-játékot" már 1594-ben említ az "Urbaria et Conscriptiones" (Urbáriumok és Összeírások) című gyűjtemény!! Erre úgy derült fény, hogy Szamota István kijegyezte valamikor az 1800-as évek második felében az Országos Levéltár előbb említett gyűjteményéből s így bekerült a Magyar Oklevél-szótárba.
  • 1848 után néhány évvel jelenik meg Magyarországon a zseb nélküli biliárdasztal - Sztanoj Miklós szerint 1859-ben, Adorján Gyula szerint 1862 táján használták az "Európa-szállodában": "E célra egy lyukas asztalt alakítottak át oly módon, ... hogy karambol játék alkalmával a lyukakat ékekkel tömték be..." (Forrás: Adorján Gyula: A biliárdjáték könyve /1896/, Stanoj Miklós: A Karambol-játék kézikönyve /1895/). Így ilyen asztalon csak ezt követően játszhattak karamboljátékot és bábus biliárdot is. Egyébként Adorján Gyula megemlíti könyvében a bábus biliárdot kégli-parti, bábjáték néven - de sajna csak a "A biliárdjáték magyar műszavai" fejezetben.
  • 1862-ben adták ki (minden bizonnyal németből fordítva) azt a magyar nyelvű biliárd szabálykönyvet (írta: Bayer Károly) melyben már szerepel bábus biliárd. A leírás szerint ekkor még zsebes asztalon játszották - mint a Dánok még napjainkban is. Az 1886. november 14-én megjelent "Békés Társadalmi és közgazdászati hetilap" cikke szerint azokban a napokban érkezett meg az "Úri Kaszinóba" az a "fordítós" biliárdasztal melynek egyik oldala zsebes, másik oldala zseb nélküli volt - ez utóbbi a karambolnak a zsebes oldal pedig a bábus játéknak. Tehát a bábust még ezen időben is zsebes asztalon játszották - egyébként Hódmezővásárhelyen és környékén még a második világháborút követő időszakban is. A bábus játék karambol előtti, illetve később a melletti kiemelt szerepét bizonyítja az említettekkel együtt a Vasárnapi Újság - Budapest, 1885 augusztus 9-i számának egyik hirdetése (jóllehet a fent említett fordítós asztalt is a Zizula testvérektől rendelték):

  • 1945 után fogyásnak indultak a biliárdasztalok, fogytak a versenyek.
  • 2002-ben egymástól függetlenül Békéscsabán és Pilisvörösváron Laurinyecz György, illetve Pándi Gábor újra beindították a rendszeres magyar bábus biliárd versenyeket.
  • 2008-ban megalakult a Magyar Bábus Biliárd Egyesület (MBBE), illetve közel 20 magyarbiliárd egyesület. Az MBBE kialakította a magyarbiliárd országos bajnokságát: kétszintű csapatbajnokság és egyéni bajnokság.
  • 2012-ben a magyarbiliárd szervezet része lett a Magyar Biliárd Szövetségnek. Jelenleg közel a felét teszi ki.
  • 2015-ben dán, német, magyar összefogással megszületik az EuroKeel a nemzetközi bábus biliárd.

 


Társaság a Nemzetközi Bábus Biliárdért
/ Eurokegel Szakág


- postacím: 5600 Békéscsaba, Berzsenyi utca 59.
- e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- telefon: +36209725902

Contact - In English, Po slovensky:
Dávid Szalkai
- e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- tel.: +36302740966


Még egy idézet a végére:
"Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban."
/ Lev Tolsztoj

Társhonlap: MagyarBiliárd.